5 ötlet, hogyan varázsold meleggé a lakást

item

5 ötlet, hogyan varázsold meleggé a lakást

A hideg hónapokban az otthon melege és kényelme kiemelt jelentőséggel bír. Ekkor alig várjuk, hogy hazaérjünk, és végre átadhassuk magunkat a pihenésnek. Amint a hőmérő higanyszála nulla fok környékére süllyed, a csapadékos, nyirkos idő sokunkat hajt az otthon melegébe. De vajon hogyan teremthető meg ez utóbbi? Tényleg csak a fűtésen múlik a kellemes belső mikroklíma megteremtése?

  1. Fűtés és szigetelés

A kinti hidegben nélkülözhetetlen, hogy otthon meleg fogadjon bennünket. Ennek érdekében a megfelelő fűtési rendszerrel tehetünk a legtöbbet. A korszerű megoldások iránt mind többen érdeklődnek, és lakásfelújítás során is gyakran esik a választás a fűtéskorszerűsítésre. Persze mindez mit sem ér, ha az ingatlan szigetelés terén hiányosságokat szenved. Ma már kaphatóak olyan festékek, melyek speciális kialakításuknál fogva hőszigetelő jellemzőkkel bírnak, de természetesen a hagyományos hőszigetelő rendszerek is remek választásnak bizonyulnak.

  1. Fények a lakásban

Nem csak a korai sötétedés miatt célszerű a megfelelő fényviszonyok megteremtése. A klasszikus mennyezeti világítás nem bizonyul elegendőnek, hiszen ha csak ez kap helyet a helyiségekben, azzal sokszor steril és barátságtalan hatás érhető el. A hangulatvilágítás a lakás minden helyiségében nagyon fontos, hiszen otthonossá varázsolja a tereket. Az állólámpák, a fali lámpák vagy például a sólámpák biztosan beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

  1. Lakástextíliák

Ha van valami, ami azonnal otthonossá és meleggé varázsolja a környezetet, akkor a párna vagy például a pléd biztosan ilyennek számít. Válassz bátran színeket, hiszen néhány mutatós, minőségi párnahuzattal, vagy puha takaróval olyan melegséget teremthetsz a nappaliban, ami egy fárasztó munkanap után azonnal pihenésre csábít. A lakástextíliák lecserélésével egyébként megváltoztathatod a helyiségben uralkodó stílust, ezt érdemes kihasználni akkor, ha nem költenél sokat a stílusváltásra. Variáld a függönyöket, sötétítőket és az ágyra, kanapéra helyezhető textíliákat ízlésednek megfelelően!

  1. Gyertyák, mécsesek

Ha hideg időszak, akkor mécsesek! A táncoló láng fényéért sokan rajonganak, a megfelelő illatgyertyákkal pedig a hangulatteremtés érdekében is tehetsz. Sokféle mécses tartó közül válogathatsz napjainkban, melyek egyébként illóolajok párologtatására is alkalmasak lehetnek. A fürdőszobában is jó szolgálatot tesznek a gyertyák, mécsesek, és segítségükkel igazi wellness oázissá varázsolhatod a helyiséget.

  1. Ünnepi dekor

Sokan vannak, akik mindig szezonális dekorációval látják el a lakást. Mindez a karácsonyhoz közeledve kiemelt jelentőséggel bír. Ilyenkor még azok is előveszik az adventi koszorút és az ünnepi dekorációs elemeket, akik az év egyéb időszakaiban nem foglalkoznak a szezonális dekorálással. Teremts karácsonyi hangulatot otthonodban, ami végigkíséri az év utolsó hónapját!