5 tanács, amivel megelőzheted a penészesedést

item

5 tanács, amivel megelőzheted a penészesedést

Fekete foltok csúfítják el a falakat? Dohos szag fogad a lakásba lépve? Amint beköszönt a hűvösebb idő, sokak számára okoz gondot a penészesedés. Akár a festést követő néhány hónapban is megjelenhetnek már a penészfoltok, így azok egész télen velünk maradnak. Nem csak esztétikai okok miatt érdemel odafigyelést a terület, hanem az egészség megőrzésének apropóján is. A penészfoltokból a levegőbe kerülő spórák ugyanis allergiás megbetegedéseket okozhatnak. Cikkünkben néhány hasznos tanácsot veszünk sora, amelyek segíthetnek a penészesedés megelőzésében.

  1. Szellőztess rendszeresen!

Talán nem újdonság, hogy az ingatlan naponta többszöri átszellőztetése a legjobb módja annak, hogy javítsuk a levegőminőséget és elvezessük a felesleges párát. Sokan beleesnek azonban abba a hibába, hogy bukóra nyitják az ablakot, aminek- valljuk be- nem sok értelme van. A kereszthuzattal történő szellőztetés a legjobb választás, aminek jótékony hatásait közérzetünkön is érezhetjük.

  1. Figyelj a szigetelésre!

Megfelelően szigetelt otthon nélkül nehezen képzelhető el a penészmentesség, hiszen a hideg falfelületeken azonnal lecsapódik a nedvesség, és máris megjelenik a penész. Amennyire fontos azonban a kifogástalanul kivitelezett szigetelés, annyira lényeges a helyiségek hermetikus elzárásának elkerülése is. A műanyag nyílászárók esetében gyakran tapasztalni, hogy szellőztetés hiányában penészfoltok alakulnak ki, és e tekintetben a korszerűség átkáról szólhatunk.

  1. Nem mindegy a páratartalom

Az ingatlan belső páratartalma nagymértékben befolyásolja azt, hogy mennyire kell tartanunk a penész megjelenésétől. Természetes, hogy a főzéssel, mosással, tusolással nedvesség kerül a levegőbe. Ami azonban nagyon nem mindegy, az ennek a páratartalomnak a csökkentése. Erre egyébként akkor is célszerű ügyelni, ha csak egyszerűen a lakásban tartózkodunk, hiszen a lélegzéssel is pára keletkezik. A szellőztetés, valamint szükség esetén a korszerű, páramentesítő készülékek használata jelenthetik a megoldást.

  1. Korszerű készülékek

Számos helyiségben előfordulhat, hogy a szellőztetés nem oldható meg. Ilyenkor kerülnek rendszerint képbe azok a korszerű készülékek, amelyek segítségével csökkenthető a levegő páratartalma, sőt, akár a szennyeződések, kellemetlen szagok, kórokozók is kiszűrhetőek belőle. Nem csak a konyhában hasznosak az ilyen készülékek, hanem a mobil verzió tulajdonképpen bármely helyiségben.

  1. Penészmentesítő alapanyagok

Lakásfelújítás során is érdemes gondolni a penészesedés kockázatára, és ennek megfelelően megválasztani az alkalmazott alapanyagokat. Többféle olyan beltéri falfesték is elérhető már napjainkban, amelyek penészt gátló összetevőkkel rendelkezik, és így gondoskodnak arról, hogy a fekete foltok ne jelenhessenek meg újra. Természetesen fontos tisztában lenni azzal, hogy a penészmentesítő anyagok kevésnek bizonyulnak, és a korábbiakban felsorolt faktorokra is célszerű hangsúlyt helyezni.