Bontott tégla – jó még valamire?

Nem ritka, hogy bontásra váró épülettel sikerül telket vásárolni, vagy a saját telken akad olyan épület, melyre már nincsen szükség. Ilyenkor egy halom bontott tégla keletkezik. A kérdés tulajdonképpen nem az, hogy jó-e még valamire az alapanyag, hanem inkább az, mire érdemes felhasználni.

A bontott téglából készült elemek, falak napjainkban kifejezetten divatosnak számítanak. A régi, címerrel vagy pecséttel ellátott darabok igazán különleges hatást tudnak kelteni, de ha nincs olyan szerencsénk, hogy ilyennel rendelkezzünk, akkor is érdemes elgondolkodni a bontott téglák újrahasznosításán. A történelmi múlt egy darabját magukon hordozó építőanyagok igazi értéket képviselhetnek azok számára, akik fontosnak tartják a hagyományok ápolását, vagy egészen egyszerűen csak trendi lakóteret szeretnének kialakítani.

Rusztikus megoldások beltérben

A vidéki, rusztikus lakberendezési stílus minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend. Ebbe tökéletesen integrálható a bontott tégla, akár burkolóanyagként, akár válaszfalak kialakításához. A pecséttel ellátott fajták különösen stílusos design elemként szolgálhatnak. Burkolóanyagként történő alkalmazása egyébként a loft lakásokban is remek választásnak bizonyulnak. Ezek rendszerint nagy belmagassággal rendelkező ingatlanok, melyek gyakran egy légtérben biztosítják az életteret, vagy maximum galériás megoldás tartozik hozzájuk. A bontott téglákkal burkolt falak rendkívül látványos végeredményt biztosítanak. A belső terekben egyébként a boltívek, sőt, a padlóburkolatok esetében is érdemes a bontott téglák használatán elgondolkodni. Egyszerre érhető el így rusztikus és egyúttal korszerű, stílusos végeredmény.

Bontott téglák kültérre is

A bontott téglák nem csak beltérben használhatóak, hanem kültéren is sokféle lehetőség rejlik bennük. Leggyakrabban a homlokzati fal burkolataként esik rá a választás, de a terasz vagy a lépcsőfeljáró kialakításakor sem érdemes elmenni a divatos alapanyag mellett. Ugyan a régi téglák rendszerint strapabíróbbak, mint korszerű társaik, de a megfelelő felületkezelés, impregnálás esetükben is szükségessé válhat. Ha ez mégis elmaradna, akkor is időtálló minőséget kaphatunk tőlük.

Az alapanyagot egyébként a kerti sütögető színterére éppen úgy kihasználhatjuk, mint akkor, ha a kapubejáró területéről van szó, vagy a kerti utakat szeretnénk rusztikus módon kialakítani. A virágoskertek között kanyargó út, vagy a tó környéke kifejezetten stílusossá varázsolható ilyen módon.

Ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű bontott tégla, akkor érdemes lehet akár másodkézből is beszerezni. Az apróhirdetési oldalakon rendszerint találkozni olyan hirdetésekkel, melyekben a már szükségtelenné vált bontott téglákat kínálják tulajdonosuk- gyakran megdöbbentően olcsón. Fedezd fel az újrahasznosításban rejlő stílusos lehetőségeket, és tedd otthonod részévé azokat!

Írta: Kiss Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük