Csökkenthető a penészedés kockázata

item

3 tény, amivel csökkenthető a penészesedés kockázata

Gondolt már arra, hogy milyen lenne otthona a falakat elcsúfító penészfoltok nélkül? A jelenséget sokan ismerjük, és sajnos gyakran még csak hónapokat sem kell várni megjelenésükhöz a festés után. Mindenkinek megvan a maga házilagos receptje a foltok eltüntetésére, de igazán hatékonynak a megelőzés bizonyul. De mégis melyek azok a faktorok, amelyekre kiemelt figyelmet érdemes fordítani a penészesedés kapcsán? Mely területek kerüljenek fókuszba akkor, ha lakásfelújítás során gondoskodnánk arról, hogy a penész örökre feledésbe merüljön? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

  1. Hőszigetelés, ami mellett nem mehet el

Kezdjük rögtön azzal, hogy miként üti fel a fejét a penész? Ehhez nincs másra szükség, mint magas páratartalomra és a hideg falfelületekre, ahol a nedvesség lecsapódhat. Az átnedvesedett falak egyébként sem kedveznek az ingatlan belső mikroklímájának, ugyanis rontják a szigetelést, és így nem segítik elő az energia megtakarítását sem. Többféle hőszigetelő módszer közül választhatunk, de az alap mindenképpen az legyen, hogy megfelelő homlokzati festéket alkalmazunk és a falak előkészítésére is kiemelt figyelmet fordítunk.

A homlokzat esetében kifejezetten kültéri használatra ajánlott festékek mellett érdemes letenni a voksot. Ezek közül a prémium kategóriásak rugalmas bevonatot képeznek, amelynek hála a repedések megjelenése elkerülhető. Miért fontos ez? Ha repedések jelennek meg, oda a csapóeső, a hó és a reggeli páralecsapódás nedvessége egyszerűen beszivárog, és máris a nedves falak hátulütőivel találhatjuk szembe magunkat. Sokan a kültéri hőszigetelő rendszerek előnyeit választják, de nem feledkezhetünk meg a tetőtér, illetve a pince felőli födémek szigeteléséről sem.

  1. Páramentesítés a belső terekben

S hogy miként csökkenthető a lakásban levő pára mennyisége? Elsőként azzal érdemes tisztában lenni, hogy hogyan kerül a levegőbe nedvesség. Elég hozzá az is, ha a lakásban tartózkodunk, a főzéssel, mosással pedig drasztikusan megnőhet a páratartalom. Természetesen a pára csökkentésének legegyszerűbb módja a naponta többször, kereszthuzattal történő szellőztetés, de előfordulhat, hogy az ingatlan elhelyezkedéséből, vagy például a fürdőszobai ablak hiányából fakadóan ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor a korszerű páramentesítő készülékek javasoltak, melyek nem csak páramentesítés, hanem akár a káros mikrobák kiszűrése terén is kitűnő szolgálatot tesznek.

  1. Szobafestés penészmentesítő alapanyagokkal

Kevesen tudják, de ma már léteznek olyan beltéri falfestékek is, amelyekkel tehetünk a hőszigetelés, a melegebb falfelületek és persze a penész megelőzésének érdekében is. Nem mindegy tehát, hogy milyen falfestékre esik a választás, és ilyen szempontból mindegy is, hogy magunk végezzük-e a felújítási munkálatokat, vagy inkább bízzuk azokat profi szakemberekre. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk tehát annak érdekében, hogy az akár lakástextíliákat is károsító penészesedés egész évben elkerülje otthonunkat.