Csökkenthető a penészedés kockázata

3 tény, amivel csökkenthető a penészesedés kockázata

Gondolt már arra, hogy milyen lenne otthona a falakat elcsúfító penészfoltok nélkül? A jelenséget sokan ismerjük, és sajnos gyakran még csak hónapokat sem kell várni megjelenésükhöz a festés után. Mindenkinek megvan a maga házilagos receptje a foltok eltüntetésére, de igazán hatékonynak a megelőzés bizonyul. De mégis melyek azok a faktorok, amelyekre kiemelt figyelmet érdemes fordítani a penészesedés kapcsán? Mely területek kerüljenek fókuszba akkor, ha lakásfelújítás során gondoskodnánk arról, hogy a penész örökre feledésbe merüljön? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

  1. Hőszigetelés, ami mellett nem mehet el

Kezdjük rögtön azzal, hogy miként üti fel a fejét a penész? Ehhez nincs másra szükség, mint magas páratartalomra és a hideg falfelületekre, ahol a nedvesség lecsapódhat. Az átnedvesedett falak egyébként sem kedveznek az ingatlan belső mikroklímájának, ugyanis rontják a szigetelést, és így nem segítik elő az energia megtakarítását sem. Többféle hőszigetelő módszer közül választhatunk, de az alap mindenképpen az legyen, hogy megfelelő homlokzati festéket alkalmazunk és a falak előkészítésére is kiemelt figyelmet fordítunk.

A homlokzat esetében kifejezetten kültéri használatra ajánlott festékek mellett érdemes letenni a voksot. Ezek közül a prémium kategóriásak rugalmas bevonatot képeznek, amelynek hála a repedések megjelenése elkerülhető. Miért fontos ez? Ha repedések jelennek meg, oda a csapóeső, a hó és a reggeli páralecsapódás nedvessége egyszerűen beszivárog, és máris a nedves falak hátulütőivel találhatjuk szembe magunkat. Sokan a kültéri hőszigetelő rendszerek előnyeit választják, de nem feledkezhetünk meg a tetőtér, illetve a pince felőli födémek szigeteléséről sem.

  1. Páramentesítés a belső terekben

S hogy miként csökkenthető a lakásban levő pára mennyisége? Elsőként azzal érdemes tisztában lenni, hogy hogyan kerül a levegőbe nedvesség. Elég hozzá az is, ha a lakásban tartózkodunk, a főzéssel, mosással pedig drasztikusan megnőhet a páratartalom. Természetesen a pára csökkentésének legegyszerűbb módja a naponta többször, kereszthuzattal történő szellőztetés, de előfordulhat, hogy az ingatlan elhelyezkedéséből, vagy például a fürdőszobai ablak hiányából fakadóan ez nem mindig lehetséges. Ilyenkor a korszerű páramentesítő készülékek javasoltak, melyek nem csak páramentesítés, hanem akár a káros mikrobák kiszűrése terén is kitűnő szolgálatot tesznek.

  1. Szobafestés penészmentesítő alapanyagokkal

Kevesen tudják, de ma már léteznek olyan beltéri falfestékek is, amelyekkel tehetünk a hőszigetelés, a melegebb falfelületek és persze a penész megelőzésének érdekében is. Nem mindegy tehát, hogy milyen falfestékre esik a választás, és ilyen szempontból mindegy is, hogy magunk végezzük-e a felújítási munkálatokat, vagy inkább bízzuk azokat profi szakemberekre. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk tehát annak érdekében, hogy az akár lakástextíliákat is károsító penészesedés egész évben elkerülje otthonunkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük