Hogyan alakítsunk ki optimális hangszigetelést?

Bár a hangszigetelés kérdéséről viszonylag kevés szó esik az építkezés, lakásfelújítás kapcsán, pedig lényeges területről van szó, ami az ingatlan komfortos használatát alapvetően határozhatja meg. Sokan azt gondolják, hogy a falak vastagsága a mérvadó, pedig sokkal inkább lényeges az, hogy milyen a fal tömege. Ugyanakkor a falak mellett a nyílászárók minősége és hangszigetelésben betöltött szerepe sem elhanyagolható.

Félre a zajterheléssel!

De miért is ilyen fontos az, hogy az utca zaja otthonunkon kívül maradjon? Ha ez nem biztosítható, az a nyugodt pihenésre van hatással. A csend időnként felbecsülhetetlen értékkel bír, pláne, hogy napjainkban a rohanó élettempó és a város zaja szinte egész nap körülvesz bennünket. Ilyenkor a legtöbben másra sem vágyunk, mint arra, hogy végre hazaérjünk, és élvezhessük a csendet, nyugalmat. Kétség sem férhet tehát ahhoz, hogy a zajterhelés csökkentése és a megfelelő hangszigetelés kiemelt jelentőséggel bírnak. Akár utólag is szigetelhető e szempontból a lakás, ezzel elejét véve a további zajterhelésnek.

Fókuszban a nyílászárók

Az utca zaja az ajtókon és az ablakokon keresztül is beszűrődhet a lakásba. Ennek megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy minőségi nyílászárók mellett tegyük le a voksot, melyek nem csak a hőszigetelés terén teljesítenek jól, hanem hangszigetelés kapcsán is bizton számíthatunk rájuk. A bejárati ajtó esetében például az ajtó lapját, valamint a tokkal való találkozási pontokat is szigetelni kell.

Zavaró hangok

Az otthonunkban észlelt hangoknak többféle típusát ismerjük. Az úgynevezett testhangok elsősorban az ingatlan használatából adódnak. A vízvezetékekben áramló víz, a fűtési rendszer használata, vagy a födémen keresztül terjedő lépéshangok is ilyenek. A cél ilyenkor sem más, mint a szigetelésekkel az épület szerkezetében kialakuló rezgést valamilyen módon csökkenteni. Nincs ez másként akkor sem, ha az olyan, levegőben terjedő hangokról van szó, mint a beszéd, a televízió használata vagy a zenehallgatás. A családon belül nélkülözhetetlen a tolerancia és a másikra való odafigyelés. Ugyanakkor a külső terekből beszűrődő zajokra már kevésbé lehetünk hatással. Esetükben nélkülözhetetlen a megfelelő hangszigetelés, ami kívül rekeszti a zavaró hanghatásokat.

Elsősorban társasházak esetében szokott gondot jelenteni az együttélés. Ilyenkor a bejárati ajtóra és az ablakokra célszerű fókuszálni, hiszen ezek képeznek közvetlen kapcsolatot a külső terekkel. A lépcsőház felőli ajtó kiválasztásakor érdemes kiemelt hangsúlyt helyezni az optimális hangszigetelésre. A folyamatos lépcsőházi forgalom, a beszélgetés, a gyerekzsivaj igen zavaró tud lenni, főleg akkor, ha valamelyik alsóbb emeleten kap helyet otthonunk. A megfelelően szigetelt nyílászárókkal nem csak az ingatlanban tartózkodás lesz komfortosabb, hanem az oly sokat emlegetett hőszigetelés és az ingatlan értéknövekedésének érdekében is sokat lehet tenni.

Írta: Kiss Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük