Hogyan készítsük fel a kertet a télre

item

Hogyan készítsük fel a kertet a télre?

Ingatlantulajdonosként a legtöbben fel akarnak készülni a hideg időszakra. A fűtési rendszer függvényében a tüzelő beszerzése, a belső terek kényelmessé varázsolása éppen olyan lényeges lehet, mint a homlokzat felújítása. A kültérben végzett munkálatokat addig érdemes azonban időzíteni, míg azt az időjárás engedi. Cikkünkben annak igyekszünk utánajárni, hogy miként érdemes a házat övező környezetet felkészíteni a téli időszakra.

Homlokzati felújítás még a fagyok előtt

Bár a homlokzati felújítást rendszerint a nyári hónapokra szokták időzíteni, de előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva nem sikerül akkor megoldani a dolgot. Akár ősszel is van még lehetőség arra, hogy a javításokat és a festést elvégezzük, sőt szigeteléssel kombináljuk mindezt. Fontos azonban, hogy amint fagyni kezd, a munkálatokat inkább célszerű elodázni.

Zöldhulladék nélkül, tisztán

Az ősz az ezerszínű természetről és a kellemesen meleg hőmérsékletről szól, de ezekkel együtt a lehulló falevelek tömkelegéről is. Ez utóbbiak sok kellemetlenséget okozhatnak, ha nem távolítjuk el azokat a talajról. A zöldhulladék ellenkező esetben rothadni kezdene, és nem hagyná levegőzni sem például az alatta levő gyepet. Ma már akár zöldhulladék elszállítás mellett is letehetjük a voksot, aminek köszönhetően a levelekkel teli zsákoktól megszabadítanak a szakemberek.

Metszés és takarítás

A fák metszése hozzájárul ahhoz, hogy rendezett megjelenéssel bírjanak azok. Nem ez azonban az egyetlen előnye az odafigyelésnek, hanem a későbbi nagyobb terméshozam is. Figyeljünk a kertben használatos szerszámokra, és ha a nyáron konyhakertként funkcionáló területet rendeztük, akkor érdemes letakarítva eltenni a szerszámokat. Így tavasszal azonnal bevethetjük azokat, és nem kell a saras, koszos felületekkel bajlódni. Nem csak az ingatlanon belül javasolt rendet tartani, hanem a szerszámok tárolására használt helyiségben is.

Kültéri világítással a sötét ellen

Amint beköszönt a tél, sokszor már délután négy órakor félhomály uralkodik. Sokan vagyunk, akik reggel sötétben indulnak és este szintén sötétben érnek haza. Kertes házak esetében ez magával hozza az igényt a kültéri világítás iránt. Minden korábbinál szélesebb választékkal találkozhatunk manapság, így mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. Ha lépcsős kerttel rendelkezünk, akkor a lépcsővilágítás a balesetek elkerülése végett is ajánlott. A mozgásérzékelős világítás kifejezetten praktikusnak bizonyul, de a fali lámpák is nagy népszerűségnek örvendenek.

Természetesen mindezzel nem értek véget a kertben ránk váró feladatok. A medence letakarásával sok munkálattól kímélhetjük meg magunkat a nyár eleji hetekben. A szobanövényeket ilyenkor már mindenképpen célszerű bevinni a lakásba, de a hólapátok letisztítása is hasznos lehet, hiszen decemberben már akár havazásra is lehet számítani. A kőművesmunkákat és felújításokat pedig mindenképpen addig érdemes elvégezni, amíg nem számíthatunk fagyokra.