Hogyan növelhető a tér a kis fürdőszobákban?

item

Hogyan növelhető a tér a kis fürdőszobákban?

Nem csak a régi építésű panelekben okozhat problémát a túl kis alapterület. A fürdőszoba tipikusan az a helyiség, ahol a legtöbben találkoznak a szűkösre szabott méretekkel. Még akkor is így van ez sokszor, ha a mosógép esetleg másik helyiségben kap helyet. A legtöbben álmodnak arról, hogy a filmekben látott méretes fürdőszobával rendelkeznek, melynek közepén elegáns kád áll, és van lehetőség többféle bútor elhelyezésére is. Mi a valóság ezzel szemben? Kicentizett helyek, és legtöbbször még a kád és a zuhanykabin között is kompromisszumot kell kötni. Cikkünkben néhány olyan praktikáról szeretnénk szólni, amelyek hasznosak lehetnek a jobb helykihasználás érdekében.

Kreatív megoldások a tárolásra

A fürdőszobában nagyon sok apró illatszer, pipere holmi, dobozos és flakonos készítmény foglal helyet. Ezeket érdemes rendszerbe foglalni, és fonott vagy műanyag tároló rekeszekbe elhelyezni. Természetesen nem hiányozhat a fürdőszoba szekrény sem a helyiségből, melynek méreteit célszerű nagyon körültekintően megválasztani. A robosztus, nagy ajtókkal rendelkező szekrények még tovább szűkítik a teret. Helyettük érdemes a polcos megoldásokat előnyben részesíteni, de a falakra is felszerelhetünk polcokat, melyekkel plusz helyhez juthatunk.

Fényt a fürdőbe!

Ha nem tartozunk azon szerencsések közé, akiknek fürdője ablakkal ellátott, akkor kénytelenek leszünk a megfelelő fényviszonyokat mesterséges elemekkel megteremteni. A helyiségbe kifejezetten olyan világítótestek javasoltak, melyeket a nedves körülmények között is biztonsággal használhatunk. A mennyezeti világítás biztosan elmaradhatatlan, de a tükör környéki világítástechnika mellett sem mehetünk el. Ha igazi wellness oázissá varázsolnánk a helyiséget, akkor a mécsesek és gyertyatartók is hasznosak lehetnek, szolgálva a lelki feltöltődést.

Tükör minden mennyiségben

A tükörről mindenki tudja, hogy tágítja a teret. Nem csak az előszobában érdemes tehát kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, hanem a fürdőben szintén. A mosdó fölött szinte biztosan megtalálható egy, de nem kőbe vésett szabály, hogy meg kellene állni ennél. Akár a falra is felhelyezhetünk egy nagyobb tükröt, vagy például a kád környékére. A hatás stílus és otthonos érzés szempontjából sem marad el.

Okos színválasztás

A falak és a csempék színe alapvetően határozza meg azt, hogy milyen stílus uralkodik a helyiségben. A megfelelő árnyalatokkal és színkombinációkkal optikailag nyújthatjuk a teret. A sötét színektől sem kell elzárkózni, de ha ilyen mellett döntenénk, akkor azt kombináljuk világos falfelületekkel. A két szín kombinálása napjainkban nagyon divatosnak számít. Természetesen vegyük számításba azt is, hogy milyen csempék találhatóak meg a helyiségben. Ha nem cserélnéd le azokat, akkor a csempematricák is remek választásnak bizonyulhatnak, sőt, a csempefestékben rejlő lehetőségeket is érdemes kihasználni.

A fürdőszoba frekventált terület, amely reggel és este biztosan használatban van. Teremts olyan hangulatot, amelyben jól érzed magad! A megfelelő színekkel, formákkal, elemekkel a szűkös terek is tágasabbnak mutatkoznak.