Hogyan törhetőek meg a zsúfolt terek?

item

Az évek során rengeteg holmi felhalmozódik a lakásban, és ha mindez kis alapterülettel társul, akkor szinte garantálható a zsúfoltság. Sokan szeretnek gyűjtögetni és olyan tárgyakkal osztják meg életterüket, amelyekre tulajdonképpen semmi szükségük. De vajon mit tehetünk akkor, ha szeretnénk tágasabb tereket, kevesebb zsúfolt területet otthonunkba? Milyen megoldásokat kínál ilyenkor a lakásfelújítás?

Ne maradjon el a lomtalanítás!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg a kertes házakban sok esetben rendelkezésre állnak melléképületek a tároláshoz, addig ez a panelek vagy a kis alapterületű téglaépületek esetében korántsem így van. Ilyenkor mindenképpen megfontolást igényel, hogy mely tárgyakat érdemes még tárolni, és mitől szabaduljunk inkább meg. Az elsődleges tehát legyen az, hogy egy alapos lomtalanítással indítasz. Még csak a hagyományos lomtalanítás időpontját sem kell megvárnod, hiszen ma már számos olyan céggel találkozhatsz, amelyek ilyen szolgáltatással állnak rendelkezésre.

Egybenyitható terek

Lakásfelújítás során mindenképpen megfontolandó a válaszfalak lebontásának lehetősége. Ha az épületgépészeti kialakítás engedi, akkor akár a folyosót is egybenyithatjuk az egyik kisebb szobával, vagy a konyha és a nappali között tehetjük mindezt meg, egyfajta amerikai konyhás megoldást előnyben részesítve. A boltíves ajtók is jó döntésnek számíthatnak, hiszen így a hagyományos ajtó méretet kibővíthetjük, ezzel tágasabbá téve a tereket. Mivel ez a munkálat mindenképpen profi szakembereket követel meg, ezért házilagosan inkább ne próbálkozzunk. Ha tehetjük, akkor a nagy porral és zajjal járó munkálatok idejéig érdemes elköltözni otthonról. Néhány nap múlva már arra térhetünk haza, hogy a dolog bontással járó része készen van, innentől pedig a helyreállítás és az új terek kialakításának izgalma van hátra.

Kerüld a robosztus bútorokat!

Mivel a bútorok a helyiségek jelentős részét foglalják el, így korántsem mindegy, hogy milyen típusokra esik a választás. A robosztus megoldások kis terek esetében biztosan nem bizonyulnak jó választásnak. A sötét színekkel hasonló a helyzet, ezek ugyanis szinte összenyomják a teret. Jó választásnak bizonyulhatnak a korszerű bútortapéták, melyekkel optikailag alakítható a tér. Érdemes kerülni a túl sok polc alkalmazását, ezekre ugyanis hajlamosak vagyunk mindenféle apróságot elhelyezni, ami szintén a zsúfoltság látszatát keltheti.

Rend a lelke mindennek

A pszichére egyértelműen hatással van az, amilyen környezetben vagyunk. A mindennapi rohanásban hajlamosak vagyunk a rendetlenségre, pedig ez kifejezetten rossz döntés akkor, ha egyébként is szűkös terek állnak rendelkezésünkre. Ha mindennek megvan a helye, ráadásul zárt szekrényekben, akkor biztosan nem lesz szem előtt semmi felesleges. Persze a dekorációról nem kell lemondanunk, de érdemes azzal mértékletesen és ízlésesen bánni.