Külső szigetelés: kőzetgyapottal vagy hungarocellel?

A mindennapos rezsiköltségek csökkentésének érdekében a hőszigetelés kitűnő választásnak bizonyul. Előnyeit télen-nyáron megtapasztalhatjuk. Még a hőszigetelésre fordított összeg ellenére is tény, hogy hosszú távon sokat lehet spórolni a megoldásnak hála. Nem csak ezért érdemes azonban a beruházáson elgondolkodni. A hőszigetelt ingatlanban kellemes belső mikroklíma uralkodik, télen nem hűlnek ki a falak, nyáron pedig nem forrósodnak át. Egyszerre érhető el a penészmentes otthon és növelhető az ingatlan értéke. Felmerül azonban a kérdés, hogy milyen rendszert válasszunk. A kőzetgyapot vagy a hungarocell bizonyul a jobb döntésnek? Cikkünkben erre keressük a választ.

Hungarocell elérhető árkategóriával

A hőszigetelés terén sokak számára elsődleges az ár. Nem véletlen, hogy a hungarocell mellett olyan sokan döntenek, hiszen a kőzetgyapottal szemben akár 40%-os árelőny is elérhető így. A jól ismert, fehér hungarocell lemezek már számtalanszor bebizonyították kiváló hőszigetelő jellemzőiket. Ma már grafitos adalékanyaggal ellátott hungarocell lemezek is elérhetőek a kínálatban. Ezek akár 30%-kal nagyobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek, mint a hagyományos típus. További előnye, hogy a gyakran akár 30 cm vastagságban szükséges szigetelőanyag helyett ebből vékonyabb is elegendő.

Kőzetgyapot a kellemes belső mikroklímáért

A kőzetgyapot rendszer ugyan drágább a hungarocellnél, de előnyös tulajdonságai miatt mégis sokan döntenek mellette. S hogy miért éri meg a polisztirol helyett ezt választani? Elsősorban a jobb páraáteresztő képesség miatt. Ennek köszönhetően ugyanis kellemesebb lesz az ingatlan belső mikroklímája, vagyis komfortosabban érezhetjük magunkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel a kőzetgyapot szigetelés jobban szellőzik, ezért kisebb az esély a falak átnedvesedésére és a penészesedés kialakulására. A penész számos egészségügyi kockázatot hordoz magában, ezért korántsem mindegy, hogy milyen hőszigetelés áll rendelkezésre.

Nem csak a szigetelés és a penészesedés elleni védelem miatt jó választás a kőzetgyapot, hanem az optimális hangszigetelés apropóján is. Forgalmas utak mellett fekvő ingatlanok esetében mindenképpen megéri erre is hangsúlyt helyezni. Választhatunk egyrétegű, vagy a korszerűbb kétrétegű kőzetgyapot kínálatból. Ez utóbbi tartást is ad a homlokzatnak, így a vakolat is nagyobb ellenállással rendelkezik majd.

Milyen vastag legyen a szigetelés?

Azt gondolhatnánk, hogy minél vastagabb, annál jobb. Ez azonban csak egy bizonyos vastagságig van így. Több szempontot is érdemes figyelembe venni a téma kapcsán. Nem mindegy, milyen megtakarítás a cél az energiafelhasználás terén, de sokszor a ház falazatának anyaga is döntő, hiszen a gyenge hőszigetelő képességgel rendelkező fal akár a 30cm-es vastagságot is megkövetelheti. Lényeges az is, hogy hungarocell vagy kőzetgyapot mellett tesszük le a voksot. Fontos, hogy a szigetelőanyag minőségén ne spóroljunk, ugyanis csak a megbízható minőségtől várhatjuk el a kívánt hatást.

Írta: Kiss Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük