Őszi lakásfelújítás

item

Őszi lakásfelújítás? Még nincs késő hozzá!

Míg az építkezések rendszerint a tavasztól őszig terjedő hónapokban zajlanak nagy mennyiségben, addig a lakásfelújításra a legtöbben a nyári időszakot választják. Nem véletlen, hiszen legyen szó akár a nyílászárók cseréjéről, festésről vagy a homlokzati felújításról, az időjárás ekkor kedvez a gyors munkavégzésnek és az alapanyagok megfelelő száradásának, kezelésének. De mi a helyzet akkor, ha nyáron az elfoglaltságok vagy éppen az anyagiak nem tették lehetővé a felújítást? Ősszel sincs késő még elvégezni olyan feladatokat, amelyek az ingatlan kényelmét és persze értéknövelését szolgálják. Lássuk, melyek a leggyakrabban választott teendők ekkortájt a ház körül!

Szobafestés akár néhány nap alatt

Míg egykoron kifejezetten a nyári hónapokban végezték a szobafestési feladatokat az ingatlantulajdonosok, addig ma már a korszerű, gyorsan száradó alapanyagoknak köszönhetően az őszi hűvösebb időjárás sem hátráltatja a teendőket. Sőt, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kevésbé forró nappalok a munkahatékonyságot is javítják. S hogy érdemes-e szakemberekre bízni a teendőket? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisebb helyiségekben sokan maguk is gond nélkül megoldják a festést. Nem csak a méret, hanem a falak állapota is befolyásolhatják azt, hogy célszerű-e profikra bízni a munkát. Ha jelentős alapozás és kőművesmunka válnak szükségessé, vagy nincsen elegendő időnk, energiánk a saját kézzel történő festésre, akkor a profi közreműködés nagy segítség lehet.

Hőszigetelés a takarékosság szolgálatában

Akár már a szeptemberi-októberi nappalokon is megtapasztalhatjuk, hogy bizony az optimális hőszigetelés mennyire fontos. Ilyenkor sokan még nem fűtenek, de a jól szigetelt otthon előnyei már ekkor is élvezhetőek. Nincs ez másként a fűtési szezonban sem, amikor jelentős mennyiségű energia takarítható meg akkor, ha a nyílászárók megfelelő állapotban vannak és a falak esetében is fókuszba kerül a korszerű szigetelés. A homlokzat felől felhelyezett rendszereken túl a hőszigetelő falfestékeknek is mind nagyobb szerep jut, de nem érdemes elfeledkezni a pince és a padlás felőli szigetelés megvalósításáról sem.

Homlokzati felújítás az egészséges belső mikroklímáért

A homlokzati felújítás nem pusztán az ingatlan esztétikus megjelenését szolgálja, hanem annak állagmegőrzését is. A repedések kijavítása és a rugalmas bevonatok alkalmazása remek választás ahhoz, hogy a csapóeső, a lecsapódó nedvesség, az eső és a hó ne jussanak be a falakba. Ha ugyanis ez megtörténik, akkor a nedves falak rontják a hőszigetelést, ami plusz költségekkel és penészesedéssel járhat.

Gondoljon a kertre is!

A minden tekintetben kifogástalan állapotú ingatlan nem csak a belső helyiségeken és a homlokzat minőségén mutatkozik meg, hanem a kert megjelenésén is. Ne feledkezzünk meg ősszel a medence, a kerti tó és az udvar télre történő felkészítéséről sem, melyek az őszi munkálatok központi részét képezik. Fontos, hogy rendelkezésre álljon megfelelő világítástechnika is a külső területeken, erre ugyanis nagy szükség lesz a hideg hónapokban, amikor igen hosszú a sötét órák száma.