Otthonbővítés tetőtér beépítéssel

Új tagokkal szaporodott a család? Túl kicsinek bizonyul a korábbi kényelmes otthon? Sokan az ingatlanvásárlás mellett teszik le a voksot ilyenkor, pedig létezik más megoldás is. A tetőtér beépítés kitűnő választásnak bizonyul akkor, ha nem szeretnénk megváltoztatni a lakóhelyet és alapvetően szeretünk az adott helyen élni. Természetesen a helyzet nem ilyen egyszerű, hiszen nem minden ingatlan alkalmas arra, hogy a tetőtér beépítésre kerüljön.

Nem mindegy a jogi háttér

Első körben érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen országos és helyi rendeletek vonatkoznak az ingatlanbővítésre, építésre. Fontos arra is odafigyelni, hogy a beépítésre kerülő tetőtér milyen távolságban lesz a szomszéd telekhatártól. Abban az esetben, ha ez három méternél kevesebb, akkor csak olyan helyiségek kerülhetnek erre az oldalra, amelyek nem rendelkeznek nagy ablakkal, erkéllyel. Az építési jogosultságot tulajdoni lappal kell igazolni, de hivatalos térképkivonatra, műszaki leírásokra és a közművek nyilatkozataira is szükség lesz.

Statikus szakvéleménye nélkül nem megy!

Fontos tudni, hogy korántsem biztos, alkalmas az ingatlan a tetőtér beépítésére. Ehhez az alap, a falak, a tetőszerkezet és a födém állapotát is meg kell vizsgálni. Legjobb, ha két külön szakember is elvégzi a szükséges vizsgálatot. Az alap rendszerint rendben szokott lenni, de problémát okozhat a rossz vízelvezetés vagy a túl laza talaj. Amennyiben a falakon átlós repedések vannak, akkor az alap megerősítése nélkül nem lehet a tetőteret beépíteni.

Fókuszban a tervezés

Nem csak vonatkozó jogi háttér ismerete lényeges, hanem a tervezés folyamata is. Kialakításra kerülhet önálló lépcsőház a tetőtér megközelítése, méghozzá a homlokzati falon kívül. Ez főként a többgenerációs ingatlanok esetében jellemző, amikor például a már felnőtt gyermek ilyen módon is külön életteret kaphat. Persze a belső térből is kialakítható a lépcsőfeljáró, de ebben az esetben célszerű számolni azzal, hogy e helyiség funkciója alapvetően változik majd meg. Olyan szerkezeti konstrukcióban is gondolkodhatunk, amikor a tetőtér közös légtérben lesz a földszinttel. Egyfajta galériás kialakítás ez, ami napjainkban nagyon divatosnak számít.

Nyílászárók a tetőtérben

Amennyiben nincsen akadálya a tetőtér beépítésének, akkor olyan kérdésekkel mindenképpen foglalkozni kell, mint a hőszigetelés és a nyílászárók beszerelése. Mivel a nyári hónapok egyre tikkasztóbbak, ezért a hőmérséklet kérdése sem elhanyagolható. A tetőtérben helyet kapott nyílászárók nem csak a meleg és a magas páratartalom elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet, hanem a penészesedéssel szemben is lényegesek. Az ablakok egyébként a természetes megvilágítás szempontjából sem elhanyagolhatóak, hiszen a világos terekben alapvetően jobban érezzük magunkat. A vonatkozó jogszabályoknak, előírásoknak és engedélyezéseknek való megfelelést követően kezdődhet a tervezés a megfelelő csapat segítségével!

Írta: Kiss Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük