Megfizethető fűtés? Így spórol a magyar!

fűtés

A fűtési szezon immár elindult. Bár az időjárás még nem mindig indokolja, de a legtöbb ingatlanban már bekapcsolták a gázkészülékeket, előkerültek a balták favágáshoz, és az elektromos radiátorok is mind több ideig vannak beüzemelve. A hűtő-fűtő klímák már nemcsak a nyári forróság enyhítésében játszanak kiemelt szerepet, hanem az otthon melegének megteremtésében is. A kérdés már csak az, hogy mennyire megfizethető az a megoldás, amit választottál.

Hőszigetelés nélkül kevésbé hatékony a fűtés

Az elmúlt évben az Európa-bajnok infláció, a gazdaságban megjelenő kérdőjelek, a hirtelen jogszabályváltozások és az elképesztő árak jellemezték mindennapjainkat. Ehhez jött hozzá az energiaválság és az egyre többek által ismert energiaszegénység. A háttérben a nem, vagy nem megfelelően szigetelt ingatlanok állnak, amiket hiába fűt a tulajdonos, szigetelés hiányában a meleg mégsem érződik annyira, amekkora összeget majd az elszámoló számla mutat. A múlt tél tapasztalataiból adódóan sokan úgy döntöttek, hogy inkább áttérnek a havi leolvasásra, még akkor is, ha így esetleg több lesz a havi kiadás.

Kombinálj többféle fűtési módszert!

Spórolási tippekkel tele van a padlás – ahogy mondani szokták. Ennek ellenére azonban tény, hogy lehetséges takarékoskodni a fűtésen. Gondoltál már arra, hogy többféle megoldást kombinálj az optimális belső klíma eléréséhez? Az elektromos radiátorok, az olajradiátorok és a fűtőpanelek kiválóan alkalmasak arra, hogy kisebb helyiségeket felmelegítsenek. A gáz akkor is biztosíthat elegendő hőmérsékletet, ha ősszel csak gyújtólángon üzemel. A tél várhatóan enyhe és meleg lesz, ilyenkor pedig a fűtésen sokat meg lehet takarítani. Igaz ez a gázra is. Ne feledkezz meg arról, hogy a havi diktálás kiszámíthatóbb számlákat eredményez, mint az, ha tavasszal érkezne az elszámoló több százezres tétellel.

A biztonság fontosabb, mint hinnéd!

A klíma használatára érdemes úgy gondolni, mint ami a megfelelő hőszigetelés esetén hozza a vártakat. A tűzifa egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ám használatakor a biztonság kiemelt jelentőséggel bír. Igaz ez a tárolásra és a felhasználásra egyaránt. Még mindig bírnak létjogosultsággal a beltéri kályhák, beépített és szabadon álló kandallók. Esetükben a hőálló környezet kialakítása legalább annyira fontos, mint a rendezett belső terek, ahol nem áll halmokban a fűtőtest, a kandalló környékén minden gyúlékony holmi. A szénmonoxidjelző készülék nemcsak a gázzal történő fűtés esetén bizonyul hasznosnak, hanem a fatüzelés kapcsán is.