Az energiatakarékosság a hőszigetelésnél indul!

hőszigetelés

Az energiatakarékosan fenntartható ingatlan valóban aranyat ér manapság. A korszerű, megújuló energiaforrásokat felhasználó, zöld otthonok nem véletlen kerülnek annyiba, amennyibe. A lakáshitelek iránti egyre kisebb érdeklődés azonban nem feltétlen kedvez az ingatlanvásárlási kedvnek. A magas hitelkamatok miatt sokan inkább úgy döntenek, hogy már meglévő otthonukat újítják fel.

Cél az otthon melegének megtartása

A lakásfelújítás mindenkinél más és más munkálatokat foglal magába. A hazai ingatlanok esetében a hőszigetelés alapvető teendőnek számít, hiszen a néhány évtizeddel ezelőtt használt hőszigetelő rendszerek ma már korántsem tesznek eleget a feléjük támasztott követelményeknek. Pláne nem akkor, amikor a fűtésre fordítható összegen is igyekszik az ember takarékoskodni. Az energiaválság már napjainkban is megjelenik, és az árak várhatóan az idei télre sem fognak csökkenni. Szinte mindegy, hogy gázzal vagy tűzifával szeretnénk elérni az otthon melegét, igencsak mélyen kell a zsebbe nyúlni.

Ne feledkezzünk meg a kiegészítő fűtési megoldásokról sem!

A gáz árának emelkedésével egyre inkább megnőtt a kereslet a tűzifa iránt, ez pedig ez utóbbinak is felhajtotta az árát. Nem véletlen hogy az elektromos fűtési megoldások iránt szintén egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. A klímát, az elektromos fűtőpaneleket, a hősugárzókat, vagy például az olajradiátorokat gyakran az átmeneti hónapokban használják a háztartások, de nem ritka, hogy télen is ezek kerülnek bevetésre. Az energiatakarékosan működő berendezések a havi diktálás esetén mutatják meg igazán, hogy tulajdonképpen mennyibe is kerülnek. Nem érdemes tehát megvárni a elszámolószámlát, helyette célszerű áttérni a havi bediktálásra.

Hőszigetelés és nyílászáró csere

Az energiatakarékosság fontos eleme az, hogy ne csak a fűtési rendszer helyes megválasztására kerüljön hangsúly, hanem az ingatlan hőszigetelésére is. Ez az, ahol eldől, hogy tulajdonképpen az utcát fűtjük-e, vagy a fűtésre fordított összeg valóban az otthon melegét szolgálja-e. A falak szakértő által történő hőszigetelése mellett a padlás és a pincefödém felőli megoldások is odafigyelést érdemelnek. A régi ablakok egyértelműen cserére szorulnak, a várható költségekbe pedig a munkadíjat is megéri beleszámolni.