Belsőépítészet, ahogy talán még nem is gondoltál rá

belsőépítészet

A belsőépítészet és a lakberendezés fogalmát gyakran összekeverik, pedig nem ugyanazt jelentik. A belsőépítészet egy olyan szakma, amely a tértervezést, az építészetet és a bútortervezést is magában foglalja. A lakberendezés ezzel szemben a tér esztétikájára helyezi a hangsúlyt, és elsősorban a felületi megjelenésre helyezi a hangsúlyt.

Vannak esetek, amikor elegendő egy jó lakberendező, máskor nélkülözhetetlen a belsőépítész segítsége. A hétköznapi ember gyakran úgy gondolhatja, hogy ezek felesleges kiadásnak számítanak, ám ha nincs időd inspirálódni, tájékozódni a korszerű lehetőségek piacán, akkor hasznos lehet egy hozzáértő tanácsát is meghallgatni.

Nem mindegy a stílus!

Természetesen a két fogalom nem elválasztható egymástól. Elsőként érdemes a lakberendezési stílusról dönteni. Ha konkrét elképzelésed nincs is, azt biztosan tudod, hogy klasszikus irányzatokat részesítenél előnyben, vagy például a mediterrán, az egzotikus, vagy a skandináv természetessége felé mozdulnál. Ez a döntés már alapvetően segíti, hogy egységes témában sikerüljön gondolkodni.

A fókuszpont adja meg a kontrasztot

Figyelj arra, hogy minden helyiségben legyen egy fókuszpont. Ez az, ami azonnal magára vonja a figyelmet. A nappaliban például egy méretes, látványos műalkotás, a hálószobában az ágyvég, a fürdőben egy különleges kialakítással rendelkező tükör lehet ilyen. Legyen szó a méretről, a textúráról, a hangulatról, a lényeg, hogy más legyen, mint a belső tér egyéb elemei. Ettől válik érdekessé és változatossá a helyiség.

Színek, minták- csak óvatosan!

A kontraszt lényeges elem akkor is, ha a színekről van szó. Nem előírás, hogy minden szín jelenjen meg a lakás összes helyiségében, de egyfajta egységet adhatsz így a tereknek, például a türkiz és a piros kombinációjával, akár eltérő mennyiségben helyiségenként. Itt már a belsőépítészet és a lakberendezés szoros egységet képez. A mintáknál a színek, a méret és méretarány egyaránt figyelmet érdemel. Leginkább ez az a terület, ahol könnyű átlendülni a ló túloldalára. Kerüld a minták jelentette zsúfoltságot!

Főszerepben a térrendezés

A belsőépítészet világa magában foglalja a terek vízszintes és függőleges elrendezését is. A nagy tereket minden további nélkül ketté lehet bontani, méghozzá úgy, hogy közben az összeköttetés és a fény áramlása se lássa kárát a dolognak. A külföldön nagy népszerűségnek örvendő loft ingatlanokban nincs ilyen gond, hiszen a lényeg a tér egységessége. Tény ugyanakkor, hogy a bútorokkal, dekorációval, esetleg térelválasztó elemekkel ilyenkor is szükség lehet a belsőépítészeti bravúrokra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy itthon a leginkább a galéria kialakítása az, ami megfizethető áron növeli az ingatlan értékét, és egyúttal javítja a térkihasználást, a kényelmet.