Épülettervezés lépésről-lépésre

Kőműves házépítés

A házépítés olyan esemény az életben, melyre jó esetben egyszer kerül sor. Az elkészültekkel való elégedettséget azonban nagymértékben befolyásolja az, hogy milyen generálkivitelező cég mellett tesszük le a voksot. A megfelelő szakemberek az első tervezési lépésektől a kulcsátadásig mellettünk vannak és szolgálják elégedettségünket. Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy a kezdetekkor leadjuk a megrendelést egy ház típusra, és 8 hónap múlva már át is vehetjük a kulcsokat, érdemes tudni, hogy a gyakorlatban ez nem így működik.

Jogszabályok és előkészületek

Számos egyeztetésre, gyakorlati teendőre van szükség már csak az építkezés megkezdődését megelőzően is. Mindezt gyakran jogszabályok írják elő, és persze a tényleges kivitelezés elindulása is szükségessé tesz bizonyos méréseket. Ha konkrét elképzelésekkel rendelkezünk például a tájolást illetően, akkor hasznos lehet már a telekvásárlás előtt konzultálni profi csapattal. Ez sokszor felmerülő téma akkor, ha passzívházban gondolkodnak a megrendelők, hiszen ilyenkor a tájolásra is kiemelt figyelmet kell fordítani.

Az elképzelések finomítása

Nem ritka, hogy a házépítést tervezők csak körvonalakban rendelkeznek némi elképzeléssel, vagy akár ez is hiányzik. A profi cégek ilyenkor gondolatébresztő fotókkal, képekkel, 3 dimenziós ábrákkal igyekeznek segítséget nyújtani, mely utóbbiak a tervezés során is nagy segítséget jelenthetnek. Sok generálkivitelező cég már a kezdetekkor kitöltet egy mindenre kiterjedő kérdőívet az érdeklődővel, így alapvetően már tisztában lehetnek a szakemberek azzal, hogy milyen paraméterekben gondolkodik az ügyfél.

Döntés az alapvető kérdésekben

Természetesen nem maradhatnak el olyan feladatok, mint a talajvizsgálat, a talajmechanikai fúrás vagy a földmérés. Ha minden dokumentum birtokunkban van, akkor a banki ügyintézések, például a CSOK igénylése tölti majd ki az időt. Mielőtt tehát a tényleges építkezés elkezdődne, a legtöbb témában a fűtéstechnikától kezdve a nyílászárók elhelyezkedéséig döntést kell hozni. Ha ezekkel megvagyunk, akkor indulhat a tényleges talajmunkálat és a falak felhúzása. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezzel egyidejűleg például a burkolatokról is döntés születik. Ahogyan halad előre az építkezés, úgy merülhetnek fel plusz feladatok, és olyan területek, amelyekről megrendelőként mindenképpen dönteni kell. Nem árt, ha előre informálódunk tehát, körülnézünk az aktuális kínálatban, hogy mire odaérkezik az építkezés, már ne azon kelljen gondolkodni, hogy milyen csempét szeretnénk a fürdőszobába, hogy hol helyezzük el a fűtőtesteket.

Fókuszban a minőség

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a minőség fontosságát. Mind szakértelem, mind alapanyag használat terén így van ez. A téglaépítés még nem garancia arra, hogy nem is fognak hőhidak és a velük együtt járó penészesedés megjelenni. A műszaki megoldások, a kifogástalan tervezés szintén hatással vannak arra, hogy a fekete penészfoltok megnehezítik-e majd a lakók életét.

Megbízható generálkivitelező céget választva az előzetes árkalkulációk jó eséllyel fedik majd a későbbiekben ténylegesen felhasznált összeget, ezzel fókuszba helyezve a tervezhetőséget és a megfizethetőséget.