Fenntarthatóság a lakásfelújításban

kőműves munka

A fenntartható fejlődés életünk minden területére hatással van. Ha a gyakorlatban nem is, de elméletben mindenki tudja, mit hogyan kellene csinálni. Az ökológiai lábnyom csökkentése egyre sürgetőbb, hiszen a globális szinten tapasztalt változások mindennapjainkon is nyomot hagynak. Gondoljunk csak a hőmérséklet drasztikus emelkedésére, a hazai, leginkább őszre hasonlító téli hónapokra és a tikkasztó nyarakra! A szeméthalmok egyre nőnek, és a korábban tényleg tartós fogyasztási cikkek mára csak néhány évre tervezettek. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miként tehetünk a fenntarthatóság érdekében akkor, ha lakásfelújítás előtt állunk. Tarts velünk, cikkünkben most ezt a témát vesszük górcső alá!

Van, amin nem lehet spórolni!

Homlokzati felújítás, beltéri festés és a hőszigeteléshez szükséges alapanyagok – Nos, ezeken biztosan nem lehet spórolni, sőt, a másodkézből történő beszerzés sem opció. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani az időtálló minőséget, ami ugyan a vásárláskor többe kerülhet, de ezért cserébe évekig nem lesz szükség újra a felújításra.

Van, amit lehet másodkézből!

A fenntarthatóság egyik titka, hogy minél kevesebb holmi végezze a szemétben. Az öltözködés kapcsán ezt leginkább a second hand üzletek segítségével oldhatod meg, ráadásul néha szemérmetlenül alacsony áron. De mi a helyzet a lakásfelújítással? A bútorok és a lakástextíliák egyre magasabb összegért beszerezhetők, az infláció itt is megmutatta negatívumait. Tény viszont, hogy éppen ezeket minden gond nélkül megvásárolhatod használtan is. A turkálókban sokféle lakástextillel találkozhatsz, az online kínált használt bútorok között pedig jó eséllyel új kedvencekre bukkanhatsz. Ha a restaurálás híve vagy, akkor csiszolhatsz, festhetsz, de akár öntapadót bútortapétával is újjá varázsolhatod beszerzetteket.

Világítástechnika és fűtési rendszer

Az ingatlannal kapcsolatos rezsiköltségek a felújításra szoruló házakban igen magasra ugorhattak az elmúlt években. A környezettudatos gondolkodás hívei már valószínűleg foglalkoztak a témával, hogy miként lehetne fenntarthatóbban kihozni a nyári hűtést és a téli fűtést. A nyílászárók cseréje, a homlokzati hőszigetelés, az árnyékolás és a kifizetődő fűtési rendszer egyszerre hozhatják meg azt az eredményt, amire a kiadásokkal és a komfortos belső terekkel kapcsolatban a leginkább vágysz. Kérd profi kőművesek segítségét, akik igényeidnek megfelelő külső és belső megoldásokat valósítanak meg!