Főszerepben a környezettudatos belsőépítészeti megoldások

belsőépítészet

A klímaváltozás különös erővel éreztette hatásait az elmúlt hónapokban. Az európai országokban uralkodó szokatlan hőség hazánkban is mind magasabb értékekkel társul. A klíma használata már alapnak számít, és ha csak nem megújuló erőforrások felhasználásával történik az elektromos áram előállítása, akkor a lakás hűtése is jelentős összegbe kerülhet.

Vásárlásainkkal is egyfajta döntést hozunk a környezetvédelemmel kapcsolatban

A fenntarthatóságra nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. Életmódunkkal, fogyasztói szokásainkkal, vásárlásainkkal egyaránt támogathatjuk a környezetvédelmet, vagy az indokolatlan pocsékolás pártján is állhatunk. Az otthon kialakítása, az ott alkalmazott rendszerek mind befolyásolják azt, hogy mennyibe kerül a rezsi, és kigazdálkodható-e az energia megemelkedett árának kifizetése.

Elavult hőszigetelés, korszerűsítés iránt igény

A hazai épületek jelentős része nem, vagy nem megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik. Míg 2022 őszén sokan megszabadulni igyekeztek az energetikai felújításra szoruló ingatlanjaiktól, addig a napjainkban látható óriási kereslet-visszaesés miatt inkább a korszerűsítés mellett döntenek. Elsősorban a megfelelő fűtési rendszer megtalálása a cél, ám fontos tisztában lenni azzal is, hogy hiába költünk akár milliókat erre, ha közben a hőszigetelés és a nyílászárók állapota igencsak hagy maga után kívánnivalót.

Fényviszonyok, tájolás

A környezettudatos belsőépítészeti megoldások szintén fénykorukat élik. Egyre többen keresik a természetes fénnyel megvilágított helyiségekben bővelkedő lakásokat. A tájolás legalább olyan lényeges, mint a megfelelő árnyékolástechnika alkalmazása. A panelekben uralkodó hőség helyett a téglaépületek biztosította alacsonyabb hőfok nyáron aranyat ér.

Célkeresztben a megújuló energiaforrások alkalmazása

Bár a napenergia hasznosításával kapcsolatban folyamatosan változó szabályozásnak lehetünk tanúi, de érdemes figyelemmel követni az aktuális információkat. A megújuló energiaforrások alkalmazása a fejlett országokban már mindenütt élen jár. A hazai viszonyok között valamiért mégsem eléggé működőképes még ez a koncepció. Amit a leginkább tehetünk, az a kifogástalan hőszigetelés biztosítása, és az energiatakarékos berendezések alkalmazása. Fűtés esetén a többféle energiaforrás kombinálása lehet megoldás. A lakásfelújítás alkalmával az elektromos panelek, radiátorok mellett akár a beépített kandalló is egyfajta lehetőséget kínál az otthon melegének megteremtésére.