Hallottál már a zöld betonról? Ilyen is létezik!

zöldbeton

A korszerű építőiparban egyre nagyobb igény mutatkozik az ökológiailag megfelelő anyagok iránt. Az úgynevezett zöld beton egyfajta opciót kínálhat azoknak, akik a fenntartható fejlődés elkötelezett hívei. Mit jelent ez tulajdonképpen? Hogyan használható? Milyen előnyökkel rendelkezik?

A szén-dioxid kibocsátásának csökkentése az elsődleges cél

A hagyományos beton cement, víz és adalékanyagok- homok és kavics – felhasználásával készül. A cement a kötőanyag szerepét látja el. Érdemes azonban tudni, hogy a cementgyártás a globális szén-dioxid kibocsátásának akár 7-8%-t is kiteszi. Az előállításhoz mészkő kitermelése és feldolgozása szükséges, ez pedig kimeríti a természeti erőforrásokat, megzavarja az ökoszisztémát. Ezzel szemben a zöld beton előállításakor arra törekednek a szakemberek, hogy az ipari hulladéktermékek helyettesítsék a cement szerepét a betonban. Hogyan lehetséges ez?

Az erőművekben történő szénégetés mellékterméke a pernye, vagy például az acélgyártás mellékterméke a kohósalak. Ezek és a lebontott épületekből származó zúzott beton tökéletesen ellátja szerepét, és használatukkal csökkenthető a CO2-kibocsátás.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy ez egy merőben új technológia, érdemes tudni, hogy elődjét már az ókori rómaiak is ismerték. Ők a vulkáni hamut keverték mésszel, és így jött létre a betonhoz hasonló anyag, vagyis a fenntartható építészet alapjait tulajdonképpen ők fektették le.

Milyen előnyei vannak a zöldbeton alkalmazásának?

Talán ez a legfontosabb kérdés. Előállítása jelentősen kevesebb energiafogyasztást igényel, mint a hagyományos betoné. A pernye és a salak a cementtel reakcióba lépve biztosítja a fokozott tartósságot. A kiváló szigetelő tulajdonságoknak köszönhetően a fűtési és a hűtési költségek is csökkenthetők segítségével.

Az ideális keverék a lényeg

Alapvetően elmondható tehát, hogy a zöldbeton szintén a hagyományos beton összetételén alapul, vagyis víz, cement és adalékanyagok találhatók meg benne. A különbség annyi, hogy újrahasznosított, vagy egyébként hulladék anyagokból nyernek egy sornyi összetevőt. A keverék megfelelő tervezésével attól sem kell tartani, hogy jelentősen több vízre lenne szükség a bedolgozhatóság biztosításához.

Még hosszú az út…

A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelenleg az építőiparban még sokan nincsenek tisztában a zöldbeton használatának előnyeivel. A kezdeti magasabb költségek miatt a legtöbben maradnak a bevált megoldásoknál. Tény az is, hogy az építési szabályozások jelenleg nem terjednek ki a zöldbeton használhatóságára. A cél tehát egyértelműen az, hogy az újrahasznosítható anyagokat tudatosan sikerüljön beépíteni az építőiparban felhasználtak közé, csökkentve ezzel a magunk mögött hagyott ökológiai lábnyomot.