Honnan tudhatod, hogy energetikai korszerűsítésre van szüksége otthonodnak?

otthon felújítás

Az energetika az elmúlt évben szinte varázsszónak bizonyult, és minden korábbinál többet emlegették a szakemberek. Nem véletlen, ugyanis az energiaárak emelkedését mindenki a saját bőrén érzi. Különösen igaz ez azokra, akik felújításra szoruló ingatlanban élnek. Nyilván, vannak megkerülhetetlen jelei annak, ha a homlokzat és a fűtési rendszer már régóta korszerűsítést igényelt volna, de gyakran olyan házaknál is aktuális lehet ez, amelyekről nem is gondolnánk elsőre. Cikkünkben annak járunk utána, hogy miből tudhatjuk, ha az idei nyáron-ősszel már mindenképp érdemes szakembert hívni a munkálatokra.

Csillagászati fűtésszámlák

Még csak nem is kellett az elmúlt télen nagyon megtolni a fűtést ahhoz, hogy a számlák bizony igencsak komoly meglepetést okozzanak. A nyílászáró és a hőszigetelés hiányosságai sajnos magukkal hozzák azt a problémát, hogy tulajdonképpen az utcát fűti az ember. Célszerű tehát gyökerénél elfojtani a gondot, s így a következő télen már az alacsonyabbra tekert fűtés is célravezető lehet.

Homlokzati hibák

Sok esetben jól láthatók, de ha csak néhol pereg le a vakolat, esetleg repedések látszódnak, már abból is tudni lehet, hogy nagyon nincs rendben a felülettel valami. Egy korszerűsítés, vagy egyszerűen a homlokzati festés alkalmával hasznos, ha plusz összeget fektetsz a dologba, és a szigetelési hiányosságokat is pótlod.

Szigetelési hiányosságok

Használt ingatlan vásárlása, vagy a már régóta saját tulajdonban levő romló állapota – Mindkettő esetben előfordulhat, hogy a homlokzat az utca és az udvar felől egyaránt odafigyelést igényel. Az évtizedekkel ezelőtti hőszigetelés már korántsem bizonyul elegendőnek, helyette korszerű, és megfelelő vastagságú megoldás javasolt. A grafitos hőszigetelő lapok a hagyományos típusoknál vékonyabbak, de szigetelési képességük hozza vastagabb társaik jellemzőit.

Nem csak a homlokzat érdemel figyelmet!

Ha hőszigetelésről van szó, akkor a homlokzaton túl a pincefödém és a padlás is kiemelt figyelmet érdemelnek. Hiába a megfelelő homlokzati rendszer, ha a felsoroltak esetében kiszökik a meleg a lakásból. Fontos tudni, hogy nemcsak a téli hidegben fontos a megfelelő szigetelés, hanem a nyári forrósággal szembeni védekezés apropóján is.

Csak szakemberrel lehetséges?

Joggal merül fel a kérdés, hiszen a munkadíjaktól megriadva sokan inkább maguk végzik a lakásfelújítási teendőket. A hőszigetelés és a fűtéssel kapcsolatos energetikai korszerűsítés viszont olyan területek, melyek profizmust, hozzáértést és tapasztalatot követelnek meg. A jól elvégzett munka gyümölcsét pedig éveken keresztül lehet élvezni.