Induljon a kerítésépítés! Mi alapján választanak a legtöbben?

kerítés felújítás

A házépítés vagy a felújítás során nemcsak a belső terekre és a homlokzatra érdemes hangsúlyt helyezni, hanem a kertet körülvevő kerítésre is. A ház külső designja alapvetően határozhatja meg, hogy milyen stílusú kerítés mellett célszerű letenni a voksot. Lássuk, milyen alapanyagok, formák a divatosak manapság, és hogyan lehetséges azt saját otthonunk képére formálni!

Értéknövelés és esztétikum

Ha a kerítés kerül szóba, akkor legtöbben egyfajta elválasztó szerepre asszociálnak. Tény azonban, hogy az ingatlan értékének növelése és az esztétikum sem elhanyagolható. A kerítés kialakításakor alapvetően arról kell dönteni, mekkora összeget tudunk rászánni, milyen alapanyagokat és stílust részesítenénk előnyben. A hagyományos és a modern megoldások egyaránt lehetnek befutók.

Mennyire őriznéd meg a magánszféra privát mivoltát?

Az ingatlantulajdonosok egy része ragaszkodik a zárt kerítéshez, és egyálalán nem szeretné, ha a külső szemlélő bármit is látna a kertből, a bejáratból. Ilyen módon az otthont övező környezetet teljesen priváttá varázsolhatjuk. A nyitott kerítés magában hordozza azt a negatívumot, hogy a magánszféra egy része idegeneknek is látható lesz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a félig nyitott kerítés kifejezetten divatos manapság, de akik szeretnék a magánszférát már a kert kapcsán is megőrizni, azoknak ez az opció sem befutó. A kerítésválasztáskor tehát a magánszféráról és az egyéni igényekről alkotott elképzelést célszerű az anyagi lehetőségekkel összevetni.

Fókuszban a biztonság

A lakóhelyen elfogadott építési szabályok, az ingatlan külső megjelenése egyaránt meghatározhatják azt, hogy milyen stílusú, színű és anyagú kerítésre esik a választás. A biztonsági szempontok sem elhanyagolhatók. Ha ez utóbbiak elsődlegesek, akkor a kerítés tetejére helyezett szögesdrót helyett inkább az átláthatatlan és megfelelő magassággal bíró kerítés építése javasolt. A megfelelő kőműves szakemberek nemcsak a tényleges kivitelezésben, hanem a tervezésben és az alapanyagok ismertetésében is állnak rendelkezésre.

Ne feledd, a kerítés a családi házak szerves részét képezi, építésekor pedig érdemes hosszútávra tervezni. Ugyan az ideiglenes megoldásokban is sokan gondolkodnak, de ezeknél mindig meg kell nézni, mennyire éri meg azokat felhúzni, és nem lenne-e kifizetődőbb azonnal a végleges, ám esetleg költségesebb építményt megvalósítani. A biztonság, az esztétikum és a funkcionalitás érdekében érdemes elkerülni az ideiglenes kerítések hátulütőit.