Őszi lakásfelújítás? Ezek a leggyakrabban választott munkálatok!

lakásfelújítás

Míg nyáron sokan a strandokon töltjük szabadidőnket, addig ősszel már szeretünk felkészülni a téli, bekuckózós szezonra. Bár a lakásfelújítások időszaka már a tavaszi hónapokban elkezdődik, de sokan még csak ősszel jutnak oda, hogy ténylegesen munkához is látnak. Vannak olyan teendők, melyekkel házilag is könnyen el lehet boldogulni, más feladatokhoz viszont nélkülözhetetlen a szakmai hozzáértés. Lássuk, milyen feladatokat végeznek el a legtöbben az indiánnyár heteiben, amikor már az időjárás is kellemesebb az efféle munkálatokhoz!

Nyílászárók cseréje

Elsősorban energiatakarékossági indokok szólnak a nyílászárók cseréje mellett. Az elavult, már nem megfelelően záró és folyamatosan huzat-jelenséget produkáló ablakok javításával sokan nem foglalkoznak és tiszta lappal indítva inkább a teljes cserét választják. A korszerű megoldásoknak köszönhetően ez nagyobb rombolás nélkül is megoldható, ám arra lehet számítani, hogy nem olcsó mulatságnak nézünk elébe. Érdemes tehát legalább a szakembereket úgy megválasztani, hogy korrekt áron, mégis megbízhatóan végezzék munkájukat.

Homlokzati felújítás

A nyári tikkasztó forróság nem kedvez a külső falfelületek festésének. Bár a falak javítása gyorsan szárad ilyenkor és hamar el lehet kezdeni a festést, de a foltmentesség és az optimális szín elérése nem elhanyagolható szempontnak számítanak. Persze kiemelt jelentőséggel bír az is, hogy milyen falfestéket használunk, s e téren a szakemberek garantáltan otthonosan mozognak. Akár olyan kültéri festék mellett is le lehet tenni a voksot, amely hőszigetelő jellemzőkkel bír. Apropó, hőszigetelés! A tapasztalatok szerint ez az a feladat, ami a nyílászárók cseréje mellett szintén a kevesebb energiafelhasználást célozza. Akár műemlékvédelem alatt álló ingatlanok esetében is megtalálható a megfelelő módszer a szigetelésre, de nem feledkezhetünk el például a pincefödémről és a tetőtér felőli részekről sem. Régi építésű ingatlanok esetében gyakran okoznak problémát a hőhidak és a velük járó penészesedés. A megfelelő szigeteléssel, alapanyagokkal és penészgátló festékkel jó eséllyel vehetjük fel a küzdelmet a jelenséggel szemben. 

Szobafestés

Vannak, akik maguk oldják meg a szobafestést, mások a prémium színvonalat szem előtt tartva szakemberrel igyekeznek álmaikat ilyen téren megvalósítani. Különösen fontosak a profi kezek akkor, ha erősen lelakott ingatlanról van szó, vagy a falak előkészítése, javítása kapcsán nagyobb munkálatra van szükség.

Falbontás, burkolás, kerti útkészítés

Nem ritka, hogy a megrendelők a tágasabb terek érdekében szeretnének egy-egy faltól megszabadulni. A jelentős porral és sitt keletkezésével járó folyamat mellett a belső terekben zajló burkolási munkálatok is nagy népszerűségnek örvendenek a lakás átalakítások során. Természetesen a felújítás nem áll meg a belső terekben, hiszen az otthont övező környezet is annak szerves részét képezi. A kerti utak készítése mellett a terasz járólapozása, vagy a nagyobb felületek térkövezése is hozzáértést követel meg. Ugyan magunk is elvégezhetjük ezeket a feladatokat, de gyakorlat hiányában nagy az esélye annak, hogy akár hosszú napokig bajlódunk majd velük. Érdemes tehát ismerni saját korlátainkat, és ha időnk vagy hozzáértésünk hiányzik, akkor inkább megbízható szakemberekre bízni a felújítási, átalakítási feladatokat. Ha jól választunk, akkor az elképzelések és a végeredmény harmonikusan illeszkednek majd egymáshoz.