Panel falbontás a tágas terek szolgálatában

kőműves

A panelek minden nagyobb város képéhez hozzátartoznak. Helyszíntől függően akár tetemes összegbe is kerülhet az ilyen ingatlan, mégis sokan keresik a kifejezetten felújításra szoruló lakásokat, melyekhez milliókkal olcsóbban lehet hozzájutni. A panelfelújítás során többféle terület is figyelmet érdemel, de amin mindenekelőtt érdemes elgondolkodni, az nem más, mint a falbontás lehetősége.

Nem ritka, hogy túlságosan kis alapterületű a panel, vagy a félszobák jelentette szűkösséget szívesen megtörnénk egyik vagy másik fal kivételével. Mivel műszaki megoldásokat és statikát is célszerű ilyenkor figyelembe venni, javasolt profi cégre bízni a panel falbontás feladatait. S hogy milyen lehetőségek rejlenek a falbontásban? Mit lehet kihozni egy felújítandó panelből azzal, ha újragondoljuk a tereket? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

Falbontás alapterülettől függetlenül

A panelek változatos négyzetméterszámmal állnak rendelkezésre. Akár 70 négyzetméter körüli, két és fél szobás ingatlanok is megtalálhatóak a kínálatban, de a 38-40 négyzetméteres garzonok is elérhetőek az ingatlanpiacon. Alapterülettől függetlenül elgondolkodhatunk a falbontás lehetőségén, hiszen így újszerűvé varázsolhatjuk az egész ingatlant, és izgalmas megoldások valósíthatóak meg a nagyobb terekben. Ugyan a napjainkban nagyon divatos loft lakásokkal nem hasonlíthatjuk össze a panelek kínálta lehetőségeket, mégis tágasabb helyiségek érhetőek el a falbontással. Néha már az is elegendő lehet, ha az egyik szoba és a folyosó közötti részt eltávolítjuk. A boltívek szintén nagy népszerűségnek örvendenek, ráadásul ezek kivitelezése kevesebb munkával jár, mintha egy teljes faltól szeretnénk megszabadulni.

Beépített szekrény bontás

A panelekben nem csak a falak jelenthetnek akadályokat, hanem a beépített szekrények is. Ezek rendszerint az előszobában, valamint a szobákban találhatóak meg. Mindenképpen meggondolandó, hogy szükségünk van-e erre az elavult konstrukcióra, vagy helyette többre mennénk a plusz alapterülettel. Fontos átgondolni, hogy mennyi holmit szeretnénk tárolni, valamint szekrényeink alkalmasak-e a nagy mennyiség befogadására. Ha nem, vagy nem szekrényekkel szeretnénk telepakolni a tereket, akkor a beépített szekrénynek lehet még létjogosultsága, ha nem is a szokványos formában. Az elavult ajtókat akár bútortapétákkal is újszerűvé, stílusossá tehetjük, de akár le is cserélhetjük azokat.

Falbontással az élhető terekért

A tágas terek mindannyiunk álmai között szerepelnek. A rendelkezésre álló ingatlan jellege azonban nem ritkán akadályt gördít eléjük. A legfontosabb talán az, hogy lehetőségeinkből kihozzuk a maximumot, és ez akkor is így van, ha panelben éljük mindennapjainkat. A műszaki és méretbeli lehetőségeket figyelembe véve a falbontás is egyfajta opcióként áll előttünk, melynek segítségével a tereket egybenyithatjuk, tágasabbá, élhetőbbé tehetjük a lakást. Fordulj szakemberekhez, akik a megfelelő tapasztalattal végzik el, méghozzá a legkevesebb szennyeződéssel a felmerülő feladatokat!